Vinařství Volařík
V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařské tradice přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům.
Zakladatelem novodobého Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i Sekty Volařík.
Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hrozna. Na etiketách vín z kolekce Terroir není dominantní odrůda, ale název viniční tratě - Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, Levá klentnická.
Při výrobě je terroirovým vínům věnována speciální péče tak, aby vynikla jedinečnost vinice, v níž réva roste. Mošt je zakvášen divokou kulturou kvasinek, během kvašení a následného zrání vína nejsou používána žádná čiřidla. Pracuje se s co nejmenšími dávkami oxidu siřičitého, před lahvováním je provedena pouze hrubá křemelinová filtrace. Výsledná vína pak nabízí neopakovatelnou symfonii barvy, vůně a chuti a jsou předurčena k dlouhému vývoji v lahvi.